Zonnepanelen

Zonnepanelen werken niet enkel in de zomermaanden

Dagelijks worden er fabels en leugens de wereld ingeslingerd. Personen die een gezegde verkeerd hebben geïnterpreteerd of denken zelf over de juiste kennis beschikken, zijn vaak verantwoordelijk voor deze fabels. Veel producten worden door deze fabels in een verkeerd daglicht gezet of minder goed aangeprezen, waaronder zonnepanelen.

Sinds enkele jaren zijn zonnepanelen niet meer weg te denken. Nieuwe zonnepanelen kopen is een heuse trend. In vrijwel iedere straat staat een woning die voorzien is van zonnepanelen. Helaas gaat er een fabel rond over de zonnepanelen die wij maar al te graag willen ontkrachten: zonnepanelen werken alleen als de zon schijnt.

Waar of niet waar?

Zoals ik al in de introductie naar voren heb laten komen, is deze uitspraak een fabel die ik maar al te graag wil ontkrachten. Hierbij wil ik overigens wel stellen dat de stelling deels klopt, aangezien zonlicht wel degelijk invloed heeft op de werking van de zonnepanelen.

Wat klopt er niet aan de stelling?

Ik hoor je denken: ‘Deels? Wat klopt er dan niet?’. Tijdens de nachten werken de kwaliteits zonnepanelen niet, waaruit je kunt concluderen dat de zonnepanelen inderdaad afhankelijk zijn van de zon en het zonlicht. Al bij een klein zonnestraaltje worden de zonnepanelen in werking gesteld. Hierbij is licht voldoende, waardoor de zonnepanelen ook op een bewolkte dag energie produceren, zolang er maar licht is. 

Produceren de panelen altijd evenveel energie?

Nee. In de zomermaanden schijnt de zon fel en lang, waardoor jij in de zomermaanden een piek in opgewekte energie kunt treffen. Hierbij geldt: hoe meer en langer licht, hoe hoger het rendement. Tijdens de donkerdere maanden zullen de panelen wel energie opwekken, maar op een lager pitje. In januari zal de montage zonnepanelen zo’n 2.5% van jouw jaaropbrengsten opwekken.