Vraagt u zich af wat zonnepanelen u kosten en vooral hoe snel u er aan verdient?

Neem dan even 1 minuten de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!

Zonnecollector en zonneboiler voor lekker warm water

De helft van de energie in uw huishouden wordt gebruikt voor het opwarmen van water. U kunt hierop flink besparen door de aanschaf van een zonneboiler. Dit bestaat uit een zonnecollector op uw woning die de warmte doorstuurt naar de boiler, zodat u aangenaam kunt douchen, afwassen of uw huis kunt verwarmen met uw eigen warmtesysteem.

Werking van de zonneboiler

Er is een verschil tussen zonnepanelen en een zonneboiler. Zonnepanelen zetten het zonlicht om in energie. De zonnecollector wordt ook op het dak geplaatst, maar zet het zonlicht om in warmte. De opgeslagen warmte verwarmt de woning of het tapwater. De zonnecollector op het dak is 2,2 tot 5,4m2 groot. Dit is verbonden met een waterreservoir. Hoe groot de zonnecollectoren zijn, hangt af van het aantal liter water dat verwarmd wordt. Dit kan tachtig tot driehonderd liter bevatten. Het water in de boiler wordt tot maximaal negentig graden verwarmd. Vanuit daar wordt het via een buizensysteem naar het warmtesysteem gepompt. Zodra u de warmwaterkraan opendraait, stroomt het koude water langs het hete water uit de zonneboiler. Hierdoor warmt het water op en geniet u van warm water.

Altijd warm met de naverwarmer

Weet u nog die koude douche uit de periode van de boiler? Als degene voor u te lang heeft gedoucht, kan het warme water uit het reservoir afkoelen. De naverwarmer registreert dit. Een cv-ketel zorgt ervoor dat het water op tijd wordt opgewarmd. Dit gebeurt op de “ouderwetse” manier, waardoor u stroom of gas verbruikt. Voor een zonneboiler is het belangrijk dat uw cv-ketel geschikt is voor naverwarming. Dit is te herkennen aan het keurmerk Gaskeur-NZ. De naverwarmer gaat ook aan als de zonnecollector te weinig warmte heeft opgeleverd. Een prettig gevoel dat u warm blijft, terwijl uw energiekosten aanzienlijk minder zijn.

Bespaar geld op uw warmtekosten

Bij de aanschaf liggen de prijzen van de combinatie zonnecollector en zonneboiler tussen 2000 en 5000 euro. Als u geen geschikte cv-ketel heeft, kunnen de bedragen hoger liggen. Diverse aanbieders geven ook de mogelijkheid om dit te huren of leasen. Zodra het systeem is aangesloten, bespaart u gemiddeld 110 euro per jaar ten opzichte van een cv-ketel op gas en bijna drie keer zo veel als u een elektrische boiler gebruikt. Bovendien bespaart u het milieu met uw eigen zonne-energie.

Zonneboiler offerte

Vertel onze experts wat uw wensen zijn. Op basis van uw persoonlijke situatie geven zij het advies wat het beste bij uw watergebruik past. Vraag vrijblijvend offertes aan. Onze experts geven u een warm welkom!

Vier soorten zonneboilers

Er zijn vier soorten boilers. Ze bestaan uit een zonnecollector en een warmtereservoir:

  • Standaard zonneboiler
  • Cv-zonneboiler
  • Compacte zonneboiler
  • Zonneboilercombi

Met de standaard zonneboiler heeft u een zonnecollector op het dak en een los reservoir van 80 tot 150 liter water. In combinatie met de cv-ketel voorziet deze in uw warmte. De cv-zonneboiler heeft een groter reservoir en kan 100 tot 240 liter bevatten. Het reservoir is rechtstreeks aangesloten op de cv-ketel. De cv springt bij zodra de temperatuur van het reservoir te laag is.

Bij de compacte zonneboiler is er geen los reservoir nodig. De watervoorraad wordt geleverd vanuit de zonnecollector op het dak. Hierbij wordt het water in de zonnecollector opgewarmd en direct geleverd aan uw warmtesysteem. Dit bespaart veel ruimte, maar het levert ook minder rendement op.

De meest uitgebreide variant is de zonneboilercombi. Dit vervangt de cv-ketel. De warmte wordt gebruikt om het tapwater te verwarmen en het huis te verwarmen. Door deze uitgebreide mogelijkheden heeft de zonneboilercombi de meeste ruimte nodig. Het vat kan al snel 250 liter water bevatten.

zonneboiler

Onderhoud zonneboiler

De levensduur van de boiler is 15 tot 25 jaar. Het vergt niet veel onderhoud. Als u een drukgevuld systeem heeft, is er eens per jaar controle door een vakman nodig. De kosten hiervoor zijn gemiddeld dertig euro per jaar. Andere typen hoeven maar eens per vijf jaar gecontroleerd te worden.

De boiler is beveiligd tegen bevriezing en oververhitting. Sommige typen boilers worden in de winter leeggepompt, zodat er geen bevriezing optreedt. In andere systemen wordt hiervoor koelvloeistof toegevoegd. Op warme dagen stopt de zonnecollector automatisch met het opslaan van meer warmte zodra de temperatuur het vastgestelde maximum heeft bereikt.