Vraagt u zich af wat zonnepanelen u kosten en vooral hoe snel u er aan verdient?

Neem dan even 1 minuten de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!

Rendement zonnepanelen: haal het maximale eruit!

U wilt alles uit uw zonnepanelen halen. Zo bespaart u de meeste energie en helpt u mee aan een beter klimaat. Tegelijkertijd bespaart u veel kosten op uw energierekening. Een goed rendement begint bij de juiste installatie van de panelen. De installateur geeft u de beste start voor uw eigen zonne-energie.

Rendement start bij de installatie van uw zonnepanelen

De juiste installatie van zonnepanelen geeft u jarenlang plezier van uw eigen stroom. Voor het maximale rendement heeft u een schuin dak zonder obstakels, zoals een schoorsteen of schaduw van bomen of andere gebouwen. De panelen kunnen ook op een plat dak worden geïnstalleerd. Hiervoor is een groter oppervlak nodig om hetzelfde rendement te bereiken als bij een schuin dak. Het is ideaal als de zonnepanelen op het zuiden zijn gericht. Daar vangen de cellen de meeste zon op. De panelen vangen het meeste licht op in een hoek van 36 graden. Een bijkomend voordeel van schuinstaande panelen is dat vuil, regen en sneeuw er vanzelf afglijdt, zodat u weinig onderhoud hoeft te doen.

Schaduw vermindert het rendement

Een zonnepaneel levert zoveel energie op als de zwakste schakel. Dit komt doordat de cellen van het paneel onderling verbonden zijn en de opgebouwde spanning doorgeven. Zodra er schaduw op een cel valt, wordt dit doorbroken. De spanning kan niet langer doorgegeven worden. Het stopt en de energie gaat verloren. Om te voorkomen dat het hele paneel uitvalt, wordt automatisch een deel uitgeschakeld. Hierdoor kan het rendement tot een derde lager uitvallen. U krijgt dan ook het meeste stroom als er geen schaduw van bomen, gebouwen of schoorstenen op uw zonnepanelen vallen. Heeft u geen andere mogelijkheid? Neem dan contact op met uw installateur om u te laten adviseren over omvormers. Omvormers zijn kleine bypasses die de energie om de schaduwrijke plekken geleiden. Daardoor is het verlies in energie minder. De prijs is echter hoger, dus bereken met uw expert door of dit bij uw situatie past.

zonnepanelen rendement

Zonnepanelen houden van kou

Zonnepanelen werken het best op een lage temperatuur. Een koude dag met een heldere zon is ideaal om veel energie op te wekken. Bij hoge temperaturen wordt de opbrengst lager. Als de temperatuur tien graden stijgt, kan u al vijf procent verliezen op het rendement. De installateur zorgt er bij de aanleg voor dat er zo veel mogelijk ventilatieruimte is. Zo koelen de cellen ook op een warme dag af en haalt u meer rendement uit uw zonnepanelen. Daarnaast speelt de kleur van de panelen een rol. U ziet de kleuren zwart en blauw het meest, omdat dit de effici├źntste kleuren zijn om het zonlicht te absorberen. Er zijn ook bronzen, groene en paarse zonnepanelen te koop, maar deze leveren 10 tot 25 procent minder rendement op.

Onderhoud

Het eerste jaar haalt u de meeste energie uit uw zonnepanelen. Door natuurlijke slijtage wordt er ieder jaar een half procent minder stroom opgewekt. Als de opbrengst verder achteruitloopt, is het belangrijk om onderhoud uit te voeren en uw systeem te controleren. Houd de omvormer stofvrij. Deze is na twaalf jaar aan vervanging toe. Loop ook de panelen na om te zien of deze geen beschadiging hebben. Komt u er zelf niet uit? Dan helpt een van onze installateurs u graag verder! Neem gerust contact met ons op via het contactformulier.

Verdien uw investering terug

Zonnepanelen zijn een investering voor de toekomst: zowel voor het milieu als uw portemonnee. Na gemiddeld tien jaar verdient u uw geld terug. Dit gebeurt omdat u minder energie inkoopt en uw eigen overschatten saldeert aan uw netbeheerder. Dit staat op basis van de huidige prijzen gelijk aan een rendement van zes tot zeven procent op uw bankrekening. Vraag offertes aan voor professionele installateurs bij u in de buurt en zij helpen u om het maximale rendement uit uw zonnepanelen te halen.