Vraagt u zich af wat zonnepanelen u kosten en vooral hoe snel u er aan verdient?
Neem dan even 1 minuten de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!
Prijzen zonnepanelen: verdien uw investering terug
Zonnepanelen zijn een investering in de toekomst. Na gemiddeld tien jaar kunt u uw eigen investering terugverdienen. Maar voor het zover is, zult u eerst moeten investeren in nieuwe zonnepanelen. De prijzen en opbrengsten kunnen variëren. Dit is afhankelijk van uw eigen situatie. Daarom is het handig om een offerte te vragen bij een installateur werkzaam in uw regio. Dat kan via ons contactformulier.
Eerste investering in zonnepanelen
De kans is groot dat u voor het eerst zonnepanelen koopt. Dit vraagt in het begin een grote investering van uw kant. Om uw eigen stroom op te wekken voor een huishouden van vier personen, zijn de prijzen inclusief de installatie gemiddeld tussen 4000 en 7500 euro. Dit is gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 3400kWh. Hier zijn ongeveer zeventien zonnepanelen voor nodig. Vraag ook bij uw lokale expert hoeveel panelen u nodig heeft. Dit kan per gemeente verschillen. Gebieden langs de kust leveren bijvoorbeeld vaak meer energie op. Zo weet u van tevoren precies hoeveel u nodig heeft.
Bij de eerste investering in zonnepanelen kunt u rekening houden met kosten voor:
- Zonnepanelen
- Omvormer
- Bevestigingsmateriaal en bekabeling
- De meter
- Eventueel omzetten van de meterkast
- Installatie
Tip: vraag meerdere offertes op
Vraag meerdere offertes op en vergelijk de prijzen. Dit doet u gemakkelijk door ons contactformulier in te vullen. Zo vindt u de voordeligste prijzen van zonnepanelen bij u in de buurt!
Beschikt u over de juiste energiemeters en meterkast?
Vraag aan uw installateur welke prijzen hij u in rekening brengt. De panelen, omvormer en installatie zijn namelijk meestal inbegrepen en soms heeft u thuis al een geschikte meter. Een ferrarismeter heeft een draaischijf en draait achteruit als u zelf stroom aan het net levert. Heeft u dit niet? Dan kan een slimme meter de oplossing bieden. Deze meet zowel de zonne-energie die u aan het stroomnet levert, als de energie die u zelf van uw netwerkbeheerder gebruikt. U kunt deze aanvragen bij uw eigen energieleverancier. De kosten zijn maximaal 72 euro.
Controleer ook of uw meterkast geschikt is voor uw nieuwe stroomaansluiting. Voor energie tot 600kWh is dit geen probleem. Zodra u meer energie produceert, is het soms nodig om een aanpassing aan uw meterkast te laten doen. Vaak is het voldoende om de omvormer op een aparte groep te zetten. Als het vermogen te groot is voor de hoofdzekering, neem dan contact op met de netbeheerder. Een verzwaring van het aantal Ampère naar 35A is vaak gratis, maar als u een 3-fase aansluiting nodig heeft, zijn er extra kosten aan verbonden. Dit kan variëren van tweehonderd tot achthonderd euro voor de eenmalige wijziging. Vraag ook naar eventueel bijkomende jaarlijkse kosten.
Onderhoudskosten zonnepanelen
Na de eerste investering voor de aanleg, vallen de prijzen van uw zonnepanelen mee. De omvormer gaat meestal twaalf tot dertien jaar mee. Daarna kunt u deze vervangen, zodat u weer het maximale rendement uit uw zonnepanelen kunt halen. De prijzen hiervoor variëren van driehonderd tot duizend euro en zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u heeft.
Onderhoudskosten en prijzen zonneboilers
Bij zonneboilers zijn andere prijzen van toepassing dan bij de prijzen voor zonnepanelen. De aankoop en installatie van een zonneboiler kost ongeveer twee- tot vijfduizend euro. De prijs hangt af van de capaciteit en inhoud van de boiler. Heeft u geen geschikte ketel? Dan kunnen uw totale kosten verschillen tussen 3400 en 7300 euro, zodat u er een geschikte hr-107 ketel bij heeft. De onderhoudskosten voor een zonneboiler met een drukgevuld systeem zijn dertig euro per jaar. Voor andere boilers is er slechts eens per vijf jaar onderhoud nodig.
Verdien uw investering terug
De kans is groot dat u voor zonnepanelen kiest vanwege het milieu. Maar het is ook fijn om te weten dat u een deel van uw investering terug kunt krijgen.
- Bespaar direct op uw energierekening
- Ontvang een vergoeding van uw netbeheerder voor uw eigen stroom
- Vraag uw BTW terug
De netbeheerder kan u twee soorten vergoedingen aanbieden. Hij kan dit rechtstreeks van u inkopen tegen de marktprijs. Hij kan dit ook rechtstreeks in mindering brengen van uw gebruikte energie. De tweede optie levert u meer winst op, omdat de inkoopprijs veel lager ligt dan de prijs die u betaalt. Of dit mogelijk is hangt af van uw energieleverancier. Vraag ook de BTW terug op uw aankoop. Neem hiervoor zelf contact op met de Belastingdienst.