Vraagt u zich af wat zonnepanelen u kosten en vooral hoe snel u er aan verdient?
Neem dan even 1 minuten de tijd en vul het vrijblijvende offerteformulier in!
Onderhoud zonnepanelen voor een stralend resultaat
Zonnepanelen zijn heel onderhoudsvriendelijk. Er is weinig onderhoud nodig, maar het is wel belangrijk dat dit goed wordt gedaan. Hierdoor blijft het rendement hoog en heeft u er langer plezier van. Zo haalt u steeds de meeste energie uit de natuur.
Onderhoud bij sneeuw en vorst
Winters weer en vrieskou is ideaal voor zonnepanelen, omdat ze dan de meeste stroom kunnen produceren. Het is belangrijk dat er geen sneeuw of ijslaag op de panelen ligt. Dit voorkomt dat de zonnewarmte opgenomen kan worden door de panelen. Als er sneeuw of vorst op de panelen ligt, is het beste advies om dit even te laten liggen. Een dun laagje smelt snel, waarna de panelen weer energie kunnen leveren.
Als de sneeuw of vorst langer blijft liggen, leveren de panelen geen energie. Voor goed onderhoud van zonnepanelen kiest u uit de volgende opties:
- Pas, indien mogelijk, de hellingshoek aan naar veertig graden, zodat sneeuw er vanzelf afschuift
- Veeg de sneeuw eraf met een zachte bezem of uitschuifbare raamwisser
- Maak een hoekje sneeuwvrij. De zonnecollector warmt op en de sneeuw smelt vanzelf
- Zonnecollector: voeg de juiste hoeveelheid antivries toe zodat de leidingen niet bevriezen
Zorg er bij het sneeuw- of ijsvrij maken altijd voor dat u de zonnepanelen niet beschadigt. Gebruik bij het onderhoud geen ruitenkrabber, zout of ruitenvloeistof, omdat hierbij de kans bestaat dat u de anti reflectieve coating beschadigt of krassen maakt. Ook is het niet verstandig om water te sproeien om het te laten ontdooien. Hierdoor kan een nieuwe ijslaag ontstaan.
Schoonmaken zonnepanelen
Als de zonnepanelen schuin staan onder een hoek van twintig graden of meer, glijdt neerslag en viezigheid vanzelf van de gladde panelen. De regen spoelt het overige vuil er automatisch af. Daardoor is er maar weinig onderhoud nodig. Op een plat dak lukt dit niet altijd. Daarom is het advies om deze een keer per jaar af te spoelen met lauw water.
Verminderde energieopbrengst
Door natuurlijke slijtage zal de opbrengst van de zonnepanelen gemiddeld met 0,5 procent per jaar achteruit gaan. Dit hoort erbij. Merkt u dat de opbrengst veel minder wordt? Controleer dan de omvormer en de panelen. Kijk of de omvormer schoon en stofvrij is. Stof deze regelmatig af, zodat deze langer meegaat. Is de omvormer niet het probleem, loop dan ook de panelen na. Deze moeten schoon zijn. De opbrengst is het hoogst bij zonnig en koud weer. Is er ook nog voldoende ruimte voor de ventilatie? Controleer de panelen op eventuele beschadigingen.
Vervanging en onderhoud zonnepanelen
De panelen hebben een levensduur van gemiddeld 25 jaar. De omvormer gaat meestal twaalf tot dertien jaar mee. Dan moet deze vervangen worden. Dit kan ook voorkomen met de bekabeling. Een belangrijk signaal hiervan is dat de opbrengsten van uw zonne-energie ineens lager worden. Neem in zulke gevallen contact op met uw installateur. Hij zorgt voor een vakkundige afhandeling van het probleem.
Verhuizing
Gaat u verhuizen? Dan is het belangrijk om te beslissen wat u met uw zonnepanelen wilt doen. Het makkelijkst is om ze op uw (oude) woning te laten. Veel huizenkopers vinden een woning met zonnepanelen meer waard. U kunt uw investering afschrijven en de overgebleven kosten doorberekenen aan de nieuwe bewoners. Zo komt u vaak tot de eenvoudigste oplossing. Voor de nieuwe bewoners is het praktisch dat zij contact opnemen met de netbeheerder en hun gegevens doorgeven aan degene die de garantie geeft.
Wilt u toch uw eigen zonnepanelen meenemen bij een verhuizing? Het risico bestaat dat de garantie vervalt als u ze zelf op de nieuwe woning plaatst. Via een monteur is het vaak duur. Bereken daarom goed door wat voor u de beste oplossing is.
Onderhoud nodig? De expert helpt
Komt u er niet uit met het onderhoud van uw zonnepanelen? Of heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met de expert bij u in de buurt. We helpen u graag verder.