dak zonnepanelen

Geschikte daken op geschikte plekken

Het boerenland leent zich uitstekend voor groene stroom. De duurzame boerderij heeft veel ruimte voor zonnepanelen en wind turbines. Nederland zijn trots, de meest efficiënte agrarische sector ter wereld, heeft er een nieuw product bij: elektriciteit. Steeds meer boeren kiezen er voor om de daken van hun schuren, welke toch niet gebruikt worden, vol te leggen met zonnepanelen.

Dit soort daken zijn vaak erg geschikt. Ten eerste zijn ze natuurlijk erg groot. Ze hebben een groot oppervlak, waardoor er veel panelen op kunnen, wat dus veel stroom op kan leveren. Zo veel dat de boer het niet allemaal zelf kan gebruiken en ook aan het net levert, waar de boer winst op kan maken. Naast de oppervlakte, is ook de plek van dit soort schuren vaak erg handig. Boerderijen liggen buiten de stad en daardoor is er vaak geen last van de schaduwen van omliggende gebouwen. Zonnepanelen agrarische sector kunnen zo erg veel zon vangen en zo dus effectiever stroom produceren. 

Ook zijn er minder mensen die kunnen klagen. Waar mensen in de stad al snel op hun tenen zullen zijn getrapt als de buurman ineens lelijke blauwe panelen op zijn dak heeft, zal er geen haan kraaien naar het feit dat iemand zijn toch al niet zo mooie schuur heeft vol gelegd met panelen, die het lelijke dat misschien zelfs wel iets minder lelijk maken. Of nou ja… misschien meer anders lelijk. In ieder geval zullen er weinig mensen klagen over de aantasting van hun straatbeeld of iets dergelijks.

Het is niet gek dat boeren vaak, ook nog gesubsidieerd, hun daken vol leggen met panelen. Ze zijn voordelig voor hunzelf, aangezien ze er financieel op vooruit gaan, ze doen iets goed voor de wereld en ze zijn zeer geschikt om dit te doen nog ook, of te wel, win win win voor de boer.